Periodieke tandartscontrole

Het is gebruikelijk en zeer verstandig om tweemaal per jaar naar de tandarts te gaan voor de bekende periodieke tandartscontrole. Deze controle dient ter preventie van gebitsproblemen. De tandarts inspecteert de algehele toestand van het gebit en tandvlees en controleert gebitsvervangende onderdelen zoals vullingen en kronen, maar ook het kunstgebit of klikgebit. Wanneer nodig wordt er ook tandsteen verwijderd.

Waarom moet ik op controle?

Tijdens een periodieke controle stelt de tandarts gaatjes of beginnende tandvleesontstekingen vast. Gaat u niet regelmatig naar de tandarts om uw gebit te laten controleren, dan loopt u de kans dat afwijkingen, ontstekingen of andere ziekteprocessen niet (op tijd) worden vastgesteld en daardoor verergeren. Bovendien kan uw tandarts tandsteen verwijderen om uw mondhygiëne te verbeteren.

Mocht tijdens het consult bijvoorbeeld een gaatje aan het licht komen, dan kan de tandarts deze meteen vullen. Bij ernstigere gevallen zal de tandarts een nieuwe afspraak met u laten inplannen om dit te herstellen, eventueel bij een specialist.

Kortom: door regelmatige controles voorkomt u onnodige schade.

Is een periodieke tandartscontrole echt nodig?

In het algemeen geldt dat het verstandig is om periodiek uw gebit te laten controleren. Er zijn mensen die ervoor kiezen om de tandarts alleen te bezoeken als zij klachten ervaren. Dit raden we echter af, omdat veel gebitsproblemen, zoals tandvleesontsteking, zich lange tijd opgemerkt kunnen afspelen. Wanneer u hier iets van merkt is het kwaad al geschied en het herstel moeizamer.

De tandarts kan u het beste adviseren over hoe vaak u voor controle moet langskomen.

Wordt een periodieke tandartscontrole vergoed door mijn zorgverzekering?

Over het algemeen worden periodieke tandartscontroles niet vergoed door u zorgverzekering. De kosten voor controles bij kinderen tot 18 jaar worden echter wel gedekt. Bij veel verzekeraars kunt u zich apart laten verzekeren voor (gedeeltelijke) vergoeding van de halfjaarlijkse controle. Dit is dus een eigen keuze.

De tarieven voor alle tandheelkundige behandelingen, dus ook voor de periodieke controle, wordt jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Voor behandelingen naar aanleiding van een controle kunnen extra kosten in rekening gebracht worden.

MAAK EEN AFSPRAAK

Maak een afspraak met de tandarts voor uw halfjaarlijkse controle. Bel of mail ons gerust voor een vrijblijvende afspraak, bij een van onze 8 vestigingen in Noord- en Zuid-Holland.