Kronen en bruggen

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervanging voor uw eigen tanden. Als u gebroken, beschadigde of sterk verkleurde tanden of kiezen heeft, dan kunnen deze vervangingen een mooie oplossing zijn. Een kroon vervangt een enkele tand of kies en een brug vervangt een aantal tanden op rij.

Tandheelkundige kroon

Kronen vervangen het zichtbare gedeelte van een tand of kies. Een kroon heeft de kleur en vorm van een natuurlijke tand en wordt gemaakt van porselein. Wanneer u een beschadigde, verkleurde of gebroken tand of kies heeft, kan een kroon een mooie oplossing voor u zijn. Een kroon is een vaste vervanging van het zichtbare gedeelte van een tand of kies. De porseleinen kroon heeft de kleur en vorm van een natuurlijke tand. Wanneer u een tand of kies mist of als zowel uw tand als tandwortel zijn beschadigd, is er de mogelijkheid eerst een implantaat te plaatsen waarop de kroon kan worden bevestigd.

Tandheelkundige brug

Een brug bestaat uit een vaste combinatie van drie of meer elementen aan elkaar. Hij vervangt een of meer ontbrekende tanden of kiezen. Een brug overlapt het ontbrekende deel van uw gebit en wordt aan weerszijden bevestigd aan uw eigen tanden of kiezen. De aangrenzende tanden zijn de steunpilaren voor de brug en daardoor zijn er twee kronen nodig. Ook voor bruggen geldt: mist de wortel van de tand of kies, of is deze beschadigd, dan kunt u eerst een implantaat laten zetten.

De plaatsing van een kroon of brug

Eerste stap

Nadat de beschadigde tand of kies – onder plaatselijke verdoving – door onze tandarts iets is bijgeslepen, wordt er een afdruk van de tand gemaakt. Op basis hiervan maakt een tandtechnisch laboratorium een passende kroon of brug.

Tweede stap

De kroon of brug wordt als een kapje over uw beschadigde tand(en) of kies/kiezen geplaatst.

Levensduur tandheelkundige kronen en bruggen

Kronen en bruggen gaan gemiddeld 5 tot 10 jaar mee. Echter, als de aangrenzende tanden of het kaakbot zijn aangetast door tandbederf of parodontitis, heeft een brug geen ondersteuning meer. Met een goede mondhygiëne en geregelde controles door de tandarts kunt u de levensduur van kronen en bruggen verlengen.

Maak een afspraak

Overweegt u een tandheelkundige kroon of brug? Maak een afspraak met de tandarts om de mogelijkheden te bespreken. Bel of mail ons gerust voor een vrijblijvende afspraak, bij een van onze 8 vestigingen in Noord- en Zuid-Holland.