Implantologie

Implantologie is het onderdeel van de tandheelkunde dat zich bezighoudt met het plaatsen van tandheelkundige implantaten ter vervanging van de eigen tanden en/of kiezen.

Geschiedenis van de implantologie

Min of meer bij toeval ontdekte professor Per-Ingvar Brånemark uit Zweden begin jaren 60 dat schroeven gemaakt van titanium erg moeilijk uit het bot te verwijderen zijn. Dit bracht hem op het idee om deze titanium schroeven te gebruiken als verankering voor gebitsprotheses en voor enkele tanden en kiezen.

In de loop der jaren zijn de bestaande implantaattechnieken verbeterd en uitgebreid en zijn er veel nieuwe soort implantaten op de markt gebracht. Daarom is implantologie tegenwoordig een duurzame en betrouwbare optie voor de vervanging van uw tand of kies.

Wanneer is een tandimplantaat een goede oplossing?

Implantaten kunnen in vele situaties een uitkomst zijn, bijvoorbeeld ook al steunpunt voor beugels of als drukknop onder een kunstgebit. De meest voorkomende implantaten zijn:

  • Implantaat met kroon, voor vervanging van een enkele tand
  • Implantaat met brug of met uitneembare frameprothese, bij vervanging van meerdere tanden
  • Implantaat met vaste prothese of uitneembare prothese (klikgebit): bij vervanging van alle tanden

De behandeling

Eerste stap: In kaart brengen van de situatie

Tijdens dit consult brengen wij uw algemene gezondheid en mondsituatie in kaart. Ook wordt er gekeken of er voldoende kaakbot aanwezig is. Als dit niet het geval is, kan onze implantoloog de hoeveelheid kaakbot eventueel aanvullen met een herstelbehandeling. Verder wordt de breedte van uw kaak gemeten, onderzoeken we de conditie van uw tandvlees en kijken we hoe eventuele tanden en kiezen op elkaar passen.

Mogelijk worden er gebitsfoto’s gemaakt of afdrukken genomen zodat het tandtechnisch laboratorium een mal van uw gebit kan maken. Bij een all-on-4 of all-on-6 prothese wordt er een (driedimensionale) CT-scan van uw kaak gemaakt. Dit is nodig om de exacte positie van de toekomstige implantaten te kunnen bepalen.

Tweede stap: Tandimplantaten plaatsen

Onze implantoloog plaatst de implantaat onder een plaatselijke verdoving in de kaak. Deze relatief eenvoudige ingreep is ook op oudere leeftijd prima mogelijk. Het duurt 6 tot 12 weken voordat de tandimplantaten stevig in het kaakbot vast zitten. In de tussentijd kunt u met een kleine aanpassing uw eigen kunstgebit blijven dragen. Wij zorgen er altijd voor dat u weer mét tanden de deur uit gaat.

Derde stap: Tandimplantaten zijn vastgegroeid

Uw nieuwe tanden of kiezen worden in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor hebben we een afdruk nodig waarop de positie van uw implantaten zichtbaar is. Hierin wordt gips gegoten. Na uitharding van dit gipsen model kan de tandtechnicus de kroon, brug, prothese of het klikgebit op maat maken en deze op de implantaten plaatsen.

MAAK EEN AFSPRAAK

Maak een afspraak met de tandarts om de mogelijkheden de bespreken. Bel of mail ons gerust voor een vrijblijvende afspraak, bij een van onze 8 vestigingen in Noord- en Zuid-Holland.