header

Angst voor de tandarts

 


Angst voor de tandarts?

Niet nodig! Onze medewerkers doen er alles aan om ervoor te zorgen dat u zich op uw gemak voelt.

Voor, tijdens en na de behandeling.


 

Tandartsangst is een angst die al vele jaren voorkomt. Maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen zegt bang te zijn om een tandarts te bezoeken. Zo’n 12% van de bevolking moet zelfs als zeer tot extreem angstig worden beschouwd en 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de behandeling dat zij niet meer durven te gaan. Gelukkig lijkt de angst bij de Nederlandse kinderen minder groot te zijn. Onderzoek laat zien dat ongeveer 15% bang is voor een behandeling en dat 6% extreme angst vertoont.

Als mensen het tandartsbezoek uitstellen kan het dan niet anders dan dat mensen problemen krijgen aan tanden, kiezen en het tandvlees. Wanneer u langere tijd niet bij de tandarts geweest bent, wordt de stap vaak nog groter om een afspraak te maken. Dat is zonde, want inmiddels is er in positieve zin veel veranderd in de tandheelkunde. Er is tegenwoordig niet alleen aandacht voor de verrichtingen in de mond, maar de interactie met de patiënt staat nu veel meer centraal. Het belang van contact met de patiënt en het geven van vertrouwen is groot; er wordt een goede uitleg gegeven over verschillende behandelmogelijkheden en over hoe de behandeling eruit gaat zien. Ook de samenwerking met de mondhygiënist is een grote vooruitgang. Tegenwoordig kun je veel op het internet vinden over behandelingen bij tandartsen en mondhygiënisten. Daardoor kunt u zich van tevoren goed inlezen en misschien wat spanning wegnemen.

Tips voor mensen met angst die niet durven.

  1. Vraag naar de ervaringen van anderen met hun tandarts. Wie staat bekend als aardig, neemt de tijd om mensen gerust te stellen en gaat goed met kinderen om. Zo vindt u een aardige tandarts bij u in de omgeving.
  2. Maak een afspraak voor een controle van het gebit, maar spreek met de tandarts af dat er de eerste keer niets gedaan wordt. De eerste keer is om kennis te maken en te onderzoeken of het persoonlijk klikt.

Wat je de tandarts kunt vragen om angstgevoelens te beperken.

  1. de eerste keer alleen maar kijken of een foto maken.
  2. alles van te voren goed uitleggen, zodat je weet wat er gaat gebeuren.
  3. je alle instrumenten laten zien en uitleggen waarvoor ze gebruikt kunnen worden.
  4. je tijdens de behandeling precies vertellen wat hij gaat doen en hoe lang het nog duurt.
  5. stoppen met de behandeling zodra jij je hand opsteekt.
  6. je walkman laten meenemen met je favoriete muziek.
  7. Verdoving.
  8. De tandarts kan ook een kalmerend medicijn voorschrijven, welke u dan kunt ophalen bij de apotheek, en deze kunt innemen voor de behandeling.